Svetsa gjutjärn med OK 48 rätt från start
gjutjärnsvetninglantbruk

Svetsa gjutjärn med OK 48 rätt från start

Eva Lindström
Eva Lindström
8 december 2025

Många lantbrukare står inför samma problem: ett gammalt plogjärn spricker,en sådskapare går sönder eller en maskindel börjar läcka.Istället för att köpa ny utrustning kan du svetsa gjutjärn med OK 48 och spara både pengar och miljö.Den här tekniken låter dig reparera gjutjärnsredskap på gården och hålla dina maskiner i drift längre (och det är faktiskt smidigare än man tror).

Varför gjutjärn är vanligt på gården

Gjutjärn finns överallt i lantbruksmaskiner. Det är hårt, tål värme och håller länge perfekt för plogjärn, sådskapar och olika spritmaskindetaljer. Problemet är att gjutjärn är sprött och lätt spricker när det blir stressat eller slitet.

Att svetsa gjutjärn är svårt för att materialet är känsligt för värmechock. Om du svetsar fel kan nya sprickor bildas runt svetsfogen. Då behövs rätt teknik och rätt elektroder, helt enkelt.

Så förvärmar och svetsar du rätt

Först rengör du svetsstället från rost, smuts och olja. Därefter värmer du upp gjutjärnsdelens hela område till 150 300 °C innan du börjar svetsa. Värmen förbereder materialet och minskar chocken.

OK 48 är en nickelbaserad elektrod som håller mycket bättre än vanliga elektroder (många glömmer detta och ångrar sig senare). Den tål spänningarna bättre och ger säkrare svetsar. Använd låg strömstyrka och gör korta svetssträckor så materialet inte överhettas.

Efter svetsningen är det viktigt att låta gjutjärnet svalna långsamt. Täck svetsstället med material eller låt det kallna naturligt under några timmar. Snabb avkylning skapar sprickor och då är jobbet förstört.

Gör det själv eller anlita hjälp

Med övning kan många lantbrukare svetsa gjutjärn själva på gården. Du behöver en svetsmaskin för MMA-svetsning, OK 48-elektroder, en värmekälla och skyddsutrustning. Det är en bra investering som sparar tid och pengar långsiktigt.

Har du större skador eller osäkerhet? Då är det värt att anlita en erfaren svetsare. Felsvetsad gjutjärn kan bli farlig i maskiner som roterar eller står under tryck.

Genom att reparera istället för att byta ut redskap stödjer du hållbar matproduktion. Du minskar avfall, sparar resurser och håller kostnaderna nere. Det är precis det som ekologiska lantbrukare och matproducenter värdesätter.

Börja med små reparationer för att träna. En sprucken kruka eller en liten maskindetalj är bra startpunkter. Med rätt kunskap blir gamla gjutjärnsredskap nya resurser istället för att bli skräp.